Tidbokning: 0533-411 18
Avboka senast 24 tim innan avtalad tid
Maila till receptionen »

 

Tandhygienist

 

Helena Ragnarsson - Leg. tandhygienist

Hej, jag heter Helena och arbetar som tandhygienist. Min utbildning fick jag på Karlstads universitet och jag blev färdig våren 2004 och har sedan dess arbetat här, först hos tandläkare Björn Stenemo och nu hos tandläkare Mats Lönn. Till mig kommer du för att få hjälp med din munhälsa.

Tandhygienister kallas ofta för tandvårdens friskvårdare och fokuserar på att förebygga tandsjukdomar, men också på att behandla redan uppkomna skador.

Exempel på mina arbetsuppgifter: regelbundna undersökningar, ta röntgenbilder, diagnostik och behandling av karies och parodontit (tandlossningssjukdom), ta saliv- och bakterieprover, fluorbehandling, avlägsna ytlig och djupt liggande tandsten, beläggningar och överskott av fyllning, lokal behandling med antimikrobiellt medel, arbeta med tobaksavvänjning, utföra kostutredningar, tandblekning, receptförskrivningsrätt på fluorprodukter, fissurförsegling dvs lägga plast i groparna på nyuppkomna kindtänder, behandling av känsliga tandhalsar mm.

Goda råd från tandhygienisten:
Borsta tänderna 2 gånger per dag, 2 cm tandkräm på tandborsten (barn ungefär som barnets lillfingernagel), borsta 2 minuter. Rengör mellan tänderna en gång per dag. Undvik småätande. Törstig? Vatten är bäst för tänderna. Om möjligt - sluta röka/snusa. Besök mig gärna för regelbundna undersökningar och individuell information.

Hälsningar
Helena Ragnarsson
Leg. tandhygienist


Förebyggande tandvård

Barn
Ett bra tillfälle att grundlägga tandborstningsrutiner är då barnet får sina första tänder, mjölktänderna, vid 6-8 månaders ålder. Borsta morgon och kväll med fluortandkräm, följ anvisningar på tandkrämstuben. En tidigt grundlagd vana håller som regel, livet ut.

God måltidsordning som frukost, lunch och middag är en bra vana. Lär barnet att äta  variationsrikt. Var generös med frukt, bär och grönsaker. Lär barnet att dricka vatten! Vatten och mjölk mår tänder och kropp bra av.

Små barn behöver varken godis eller läsk. Vänta därför så länge som möjligt med detta. Godis och läsk en gång i veckan är en bra regel under hela uppväxten.

Ungdomar/vuxna
Tandborstning morgon och kväll med fluortandkräm och rengöring mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste hör till de dagliga hygienrutinerna.

Bra matvanor med tre huvudmål, minskar risken för småätande. Ät så variationsrikt som möjligt så du tillgodogör dig alla näringsämnen. Ät frukt och grönsaker varje dag.

Besök din tandhygienist regelbundet, då får du koll på din munhälsa.

Äldre
Det finns ingen biologisk koppling mellan åldrande och att förlora sina tänder. Det är snarare en konsekvens av olika tandsjukdomar som t ex karies och parodontit.

Sjukdom och mediciner kan bl a leda till muntorrhet som i sin tur kan utveckla sjukdomar i munhålan. Vissa medicinska tillstånd kan också påverka munhälsan och uppkommer oftare vid hög ålder.

En god munhygien, bra matvanor och regelbunden tandvård hos  din tandhygienist är nyckelfaktorer för att behålla tänderna och en god munhälsa livet ut.

Sidan för dig som är patient inom tandvård

Här finns all information för dig som är eller vill bli patient. Du kan också ställa frågor till tandläkaren. www.alltomdinatander.se »


Nu har du möjlighet att delbetala upp till 36 månader! Läs mer under fliken "På gång"!
 


Information från Försäkringskassan för personer som bor eller vistas i Sverige och är anställda i ett annat EU/EES-land »


 


 


Besöksadress: Ö:a Storgatan 7, Säffle - Tel: 0533-411 18
E-post: info@tandlakarteammatslonn.se

© 2010. Texter och bilder är copyright Tandklärteam Mats Lönn och får ej publiceras utan tillstånd. Skapad med Askås Webbverktyg